Over ons

Progento Sport Management bureau

Progento is een internationaal sportmanagementbureau dat spelers, clubs en intermediairs helpt met het begeleiden van Latijns-Amerikaanse voetbalspelers bij hun overgang naar een voetbalclub in het buitenland. Deze overgang vraagt om meer dan enkel sportieve aanpassingen van de voetballer: ook op cultureel, persoonlijk en sociaal vlak wachten hem uitdagingen. Progento & LCO Partners geloven dat een prettige sociale omgeving een positieve bijdrage levert aan sportprestaties. Een sociaal netwerk en kennis van de nieuwe lokale cultuur zijn hierin essentieel.

Dankzij onze kennis van en ervaring met zowel de Latijns-Amerikaanse als de West-Europese cultuur en het veelvuldig begeleiden van mensen in hun aanpassingsproces, hebben wij de middelen en capaciteiten om Latijns-Amerikaanse voetballers te begeleiden en bij te staan tijdens hun overgang naar en aanpassing aan voetbalclubs in het buitenland. Op deze manier zullen de voetballers in verschillende fases een geslaagde culturele, sociale, persoonlijke en sportieve aanpassing doormaken.

Een optimale samenwerking tussen de speler, familieleden en Progento vinden wij zeer belangrijk. De communicatie zal vanuit Progento altijd open, eerlijk en transparant zijn. Dit zijn samen met loyaliteit de kernwaarden van het bedrijf.

Over ons

Roland Slangenberg (Bachelor of Sport Studies) is een teamspeler die kan schakelen tussen verschillende rollen en oog heeft voor de interesses van anderen. Roland heeft de afgelopen jaren in het buitenland doorgebracht. Dit heeft hem geholpen inzicht te krijgen in internationale relaties. Roland heeft een passie voor sport, Latijns-Amerika en ondernemerschap. De studie Sport & Management in Groningen heeft geleid tot het bedrijf Progento.

In 2020 is Roland onderscheiden als beste student van zijn klas in het FIFA/CIES Executive Program in Sport Management in Quito, Ecuador. Als eindproject deed Roland onderzoek naar de uitdagingen die Latijns-Amerikaanse voetballers tegenkomen in hun overgang naar en aanpassing naar voetbalclubs in het buitenland

In 2016 behaalde Roland zijn diploma als UEFA C Coach van de KNVB. Als jeugdtrainer heeft Roland meer dan 15 jaar ervaring.

In de afgelopen jaren heeft Roland zich verdiept in (sport) psychologie, talentontwikkeling, spelerswelzijn en cultuurverschillen.

Progento & LCO Partners zijn een uniek bedrijf in hun klasse. Een bedrijf waar begeleiding in de overgang naar en aanpassing aan een nieuwe culturele omgeving centraal staat. Begeleiding gefocust op cultureel, sociaal, persoonlijk en sportief gebied.

Fernando Lanzer is een psycholoog en adviseur. Hij faciliteert op het gebied van leiderschap, cultuur en organisatieontwikkeling.

Tot 2007 heeft Fernando gedurende 15 jaar verschillende rollen vervuld bij ABN AMRO Bank, in Latijns-Amerika (HR Director) en in Amsterdam (Executive Vice President, Group Head of Leadership Development & Learning). Voorheen was Fernando Head of HR en OD bij Banco Iochpe / Bankers Trust NY en CHRO bij Banco Sulbrasileiro.

Als managementconsultant heeft Fernando 17 jaar ervaring bij verschillende organisaties, voornamelijk op het gebied van executive onderwijs, organisatie- cultuur en cross cultureel management.

Fernando is als erkend psycholoog gespecialiseerd in organisatieontwikkeling en was voorzitter van de supervisiegroep van AIESEC International, ’s werelds grootste door studenten geleide internationale stage-organisatie. Fernando was tot 2020 ook lid van de raad van toezicht van de International School van Amsterdam (ISA).

Fernando is Braziliaans en Nederlands, auteur van veel artikelen in het Portugees en Engels, en van de boeken Take Off Your Glasses (2012); The Meaning Tree en Bedtime Stories for Corporate Executives (2015); Trust Me (met Reynold Chandansingh), Leading Across Cultures in Practice (2016) en Organizational Culture & Climate (2018).

Waarom

Voor buitenlandse voetballers is het erg ingewikkeld om te verblijven in een land met een andere taal en cultuur, en bovendien ver weg te zijn van hun familie en vrienden. Dit kan van invloed zijn op de sportprestaties, en juist om deze reden is zijn wij van mening dat begeleiding op cultureel, sociaal, persoonlijk en sportief gebied erg belangrijk is. Een speler die goed in zijn fel zit, presteert simpelweg beter.
Waarom voor ons kiezen?

1. Onze holistische benadering in de overgang, aanpassing en het welzijn van een speler in relatie tot een nieuwe culturele omgeving richt zich op vier niveaus en drie fasen. Wat resulteert in een geslaagde culturele, sociale, persoonlijke en sportieve aanpassing.

2. Profvoetballers verhuizen in hun loopbaan gemiddeld zes keer vanwege hun carrière. Van hen komt 40% terecht bij een club in een nieuw land met een andere cultuur.

3. Spelers hebben minimaal 6 maanden nodig om zich aan te passen aan een nieuwe culturele omgeving.

4. 66% van de Latijns Amerikaanse voetballers keren binnen een jaar terug naar hun land van afkomst of vertrekken naar een andere club zonder de juiste begeleiding.

5. Spelers kunnen te maken krijgen met een ‘Cultuur Schok’. Iets wat de sportprestaties zal beïnvloeden als zij hierin niet worden begeleid.

Wat kan ik verwachten van de werkzaamheden van Progento?

Een  duurzame samenwerking waarbij wij in onze werkzaamheden volledige transparantie, eerlijkheid, betrouwbaarheid en loyaliteit uitstralen. Onze ‘main’ focus is om een speler in zijn huidige of nieuwe omgeving een stabiel leven te bieden onder ideale omstandigheden op cultureel, persoonlijk, sociaal en sportief gebied.

Onze dienst is spelers (en hun families) die verhuizen naar hun nieuwe omgeving hierop voor te bereiden, te begeleiden en bij te staan tijdens hun aanpassingsproces.

Onze missie is het creëren van een prettige en veilige sociale omgeving die bijdraagt aan goede sportprestaties.