Scouting

Voetbaltalent is niet altijd even eenvoudig te herkennen

Bij jeugdwedstrijden kan iemand bijvoorbeeld sneller zijn, harder schieten of beter dribbelen. Deze vaardigheden vertellen wat de speler op dat moment kan, maar geeft geen garantie voor de toekomst. Talent kan gelijk blijven, groeien, afnemen of zelfs helemaal verdwijnen. Daarom is talent in het voetbal een heilige graal. Naar onze mening betekent talent potentie; potentie om een topvoetballer te worden. Om talent te laten groeien heeft naar ons idee met 4 factoren te maken: omgeving, mentale kenmerken, geluk en begeleiding.

Allereerst mentaal; een profvoetballer moet  de motivatie, het doorzettingsvermogen, leervermogen, en de ambitie hebben zijn of haar talenten te ontplooien. Daarnaast is een goed zelfbeeld en een kritische houding essentieel.

Omgeving; ook de omgeving is een belangrijke factor. Wie zijn de trainers, wordt de voetballer gesteund door de ouders, zijn er vrienden in de buurt.

Geluk; als laatste is er een beetje geluk nodig om het top voetbal te halen. In welk milieu word je geboren? Krijg je last van ernstige blessures?

Begeleiding; als laatste is begeleiding een belangrijke factor en hier komt Progento in beeld. Naast buiten het veld om een veilige en sociale omgeving te creëren, zal Progento ook inhoudelijk op technisch/tactisch gebied de speler bijstaan. Tot slot kan Progento de speler bijstaan om eventuele mentale kenmerken te ontwikkelen als voorbeeld doelen stellen, doorzetten en altijd kritisch naar jezelf blijven kijken.

Herkennen van talent is de heilige graal in het voetbal

Voor scoutingswerkzaamheden zijn wij gevestigd in Ecuador. Op allerlei velden houden wij leeftijdscategorieën in de gaten op zoek naar ‘talent’ en spelers vanaf 16 jaar na de groeispurt houden wij specifiek in de gaten. Vanaf deze leeftijd kan er beter ingeschat worden of een speler echt het profvoetbal kan halen.